28 februari 2012

Nybakat på 40 minuter

Nybakat och hembakat är ju så gott! Om jag har ont om tid brukar jag göra de här bröden som jag lärde mig baka på hemkunskapen för länge sedan. Degen ska inte jäsa, utan bröden sätts in i kall ugn. Ibland har jag i några matskedar linfrön eller solrosfrön, och ibland byter jag ut en del av rågsikten mot grahamsmjöl.

2 limpor
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
½ dl sirap
1 tsk salt
ev 1 msk brödkryddor
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en skål och rör ut den i 1 dl av vattnet. Tillsätt resterande 4 dl vatten, sirap, salt och brödkryddor. Balnda ner mjölsorterna och arbeta snabbt ihop degen. Dela degen i 2 delar och forma till limpor som läggs på en plåt. Sätt plåten på nedersta falsen i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader och grädda bröden i 30 minuter. Låt dem svalna en liten stund innan de skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar