27 februari 2012

Somrig sallad med tahinidressing

Det här är en supergod sallad med fina ingredienser - melon, solrosskott och avokado, bland annat. I originalreceptet från dn.se ingår det kyckling, men jag använde quorn istället. Salladen blir bäst om den görs i sista minuten eftersom särskilt avokadon blir brun och tråkig om den får vänta för länge.

Somrig sallad med tahinidressing

Sallad:
4 quornfiléer
1-2 msk rapsolja
1 liten melon, t ex cantaloup eller galia
2 avokador
1 knippe salladslök
1 ask ( 250 g) körsbärstomater
1 kruka romansallad
3 dl löst packade solrosskott
1 msk sesamfrön

Dressing:
2 msk tahini
1 msk äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
5 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm mald ingefära
1 krm mald spiskummin
1 msk lime- eller citronjuice
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Dressing: Vispa ihop tahini och vinäger. Vispa i rapsoljan droppvis. Späd med vatten och tillsätt vitlök och kryddor. Smaka av med lime- eller citronsaft, salt och svartpeppar.

Rosta sesamfrön i en torr och medelvarm stekpanna. Stek sedan quornfiléerna gyllenbruna i olja, krydda med salt och peppar. Skär i lagom stora munsbitar. Skär melon- och avokadoköttet i mindre bitar. Skiva salladslöken och dela tomaterna. Skölj salladen och bryt den i bitar. Lägg upp alla ingredienser på ett stort fat. Ringla över dressingen och strö över sesamfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar