25 maj 2012

Det goda grekiska

Det pratas mycket om det Italienska köket, det Franska köket, även det Spanska köket. Så i all denna medelhavsyra tycker jag att det Grekiska köket blir lite bortglömt. Om man inte tänker på tzatziki, grekisk sallad eller gyros. 

Jag har två riktiga favoriter som jag snappade upp vid ett besök på Kreta. Den första kommer här:

Squashrullar med fetaost


Du behöver: 

Grön squash, gärna lite mindre
Fetaost, eller salladsost, den fasta sorten.
Lite riven ost


Tvätta squashen noga och skär bort ändarna. Skiva remsor med en osthyvel och lägg första remsan som är bara skal åt sidan. Försök att skiva så att varje remsa har lite skal på var sida, annars ramlar den lätt isär när den kommer i ugnen sen. 

Skär tärningar av fetaosten som matchar bredden på squashremsorna. Rulla in osten i squashen och fäst med en tandpetare. Häll lite olivolja i en ungsfast form och lägg i rullarna. Strö över den rivna osten och in i ugnen på 275 grader. Håll lite koll, det går ganska fort, men exakt hur länge beror på vilken ost man använder. De är klara när osten har mjuknat och den rivna osten har fått lite färg.

En bonus som jag brukar göra är att ta remsorna som är bara skal och de remsor som gått sönder och skära dem i små strimlor. Sedan hettar jag upp olja, honung och salt i en kastrull och slänger i squashen, sänker värmen och låter det puttra i ett par minuter. Squashen blir knaprig och nästan karamelliserad, jättegott att servera med den salta fetaosten.


Zucchini rolls with feta cheese.

Slice the green zucchini with a cheese slicer, and make sure that ever slice has a bit of the peel on each side. Cut the feta cheese in small cubes and roll them into the zucchini slices, and lock it with a toothpick. Place them in a ovenproof dish and sprinkle them with olive oil. Grate some cheese over it and put it in the oven until the have a nice golden surface.

Enjoy!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar