25 maj 2013

Ostkaka


Ibland blir jag sugen på ostkaka till kvällsmat; ljummen med vispad grädde och hallonsylt. Frödinges ostkaka är en klassiker och det var den som farmor brukade ha hemma. Men att göra egen ostkaka är faktiskt superenkelt, så enkelt att receptet finns i ett häfte från hemkunskapstiden. Här finns det ingen smak av bittermandel, utan bara sötmandel.

5-6 portioner
4 msk sötmandel
4 ägg
4 msk socker
4 msk vetemjöl
500 g keso (naturell)
2 dl mjölk (3% fett)
smör till formen

Sätt ugnen på 175º. Hacka mandeln fint. Vispa ihop ägg och socker och rör sedan ner mandel, vetemjöl, keso och mjölk. Häll smeten i en smord form och grädda i 40-45 minuter. Servera med bär eller sylt och vispad grädde.


Swedish Ostkaka

"Ostkaka" means cheesecake, but the Swedish ostkaka is completely different from American cheesecake.  Swedish ostkaka is great as a dessert after a light dish, as a snack or along with a cup of coffee, and my way it's served with raspberry jam and whipped cream.

5-6 servings
60 ml almonds
4 eggs
60 ml caster sugar
60 ml plain flour
500 g cottage cheese
200 ml milk (3% fat)
butter for greasing the dish

Oven heat 175º C. Finely chop the almonds. Whisk eggs and caster sugar and add almonds, flour, cottage cheese and milk. Pour the mixture into a greased dish and bake in the oven for 40-45 minutes. Serve with berries or jam and whipped cream.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar