12 november 2013

Vegetarisk barnmat - linsgryta

Bild från ica.se

Att laga egen barnmat är inte särskilt svårt, däremot är det nödvändigt om barnet ska äta vegetariskt eftersom fabrikanternas burkmat ger för lite variation. Hipp har bäst sortiment, men kan ändå bara erbjuda pastarätter. Nestlé saknar helt vegetarisk mat och Semper har någon enstaka burk. Och då menar jag hela maträtter, inte smakprov av till exempel majs eller palsternacka (som för övrigt är väldigt enkelt att fixa själv). Den köpta maten innehåller dessutom mer vatten än hemlagad, och följden blir då att den smakar mindre. 

Hittills har jag lagat bland annat olika pastarätter, fruktmos, smoothies, rotfruktsgryta med potatismos, broccoli- och kikärtsgryta och linsgryta. Jag höftar med mängderna och har sällan något recept att följa - det blir oftast så att jag lagar av de matvaror som finns hemma. Tänk på att rapsolja är bra att tillsätta eftersom den innehåller både omega-3 och omega-6. 

Linsgryta till bebisen
Koka 1-2 dl röda linser tillsammans med 2 slantade morötter, ½-1 burk passerade eller krossade tomater, lite majs och mjukfräst lök. Mixa med kokt ris, tillsätt rapsolja och krydda med exempelvis oregano. Ju äldre barnet är desto grövre kan konsistensen vara när du mixar maten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar